Без категорії

Навчально-екологічними стежками…

Перебудови, які тривають у нашому суспільстві тісно пов’язані з внутрішньою революцією особистості, тобто з докорінною зміною, переглядом усталених норм і пошуком нових цінностей. Сьогодні ми маємо дбати про новий екологічний тип світогляду, що пануватиме у XXI столітті, думати про механізми його формування у дітей. Одним із засобів формування екологічної культури народу є екологічна освіта і виховання учнів. Педагоги Великолюбінської ЗОШ а зокрема Садловська O.A., Комінко М.Г., Мартиняк М.М. та інші приділяють їм належну увагу.

Юні екологи Великолюбінської ЗОШ І-ІІІ ступенів мандрують навчально-екологічними стежками свого селища, досліджують ареали поширення рідкісних рослин Львівщини, ведуть екологічні щоденники, вивчають природні заповідні об’єкти своєї території. В межах Всеукраїнських екологічних акцій в нашій школі започатковано проведення декади біології і екології.

Учні впорядковують і озеленюють територію школи, селища: насаджують дерева, кущі, засівають квітники. Юні екологи школи проводять велику природоохоронну роботу: ведуть фенологічні спостереження, вивчають басейни річки Верещиці, ведуть профілактичну роботу з місцевим населенням, мандрують екологічними стежинами, вивчають природу рідного краю.

Позакласні заходи з екології та біології сприяють поглибленню і розширенню теоретичних знань учнів з морфології, анатомії, біологічних особливостей рослин і тварин, усвідомленню існуючих взаємозв’язків між організмами, привчають учнів брати участь у вивченні, охороні та збагаченні природи.

Щорічно учні приймають участь у обласних екологічних конференціях, Всеукраїнському інтерактивному природничому конкурсі «Колосок», районних та обласних олімпіадах, розробляють екологічні проекти, які займають призові місця на обласних конкурсах.

Дуже велика робота по екологічному вихованню молоді проводиться у нашій школі, але, як виявляється, цього не достатньо. У що перетворилось з погляду екології наше селище. Вулиці захаращені горами сміття, а в ньому копошиться маса різноманітних гризунів, які, як відомо, є розповсюджувачами збудників різних захворювань. На каналізаційні стоки перетворились великі потічки, що тягнуться вздовж селища. Вулицями та парками бродять голодні бездомні коти і собаки, які також колись мали господаря, але чимось йому не догодили. Або зверніть увагу на захаращеність лісозахисних смуг вздовж доріг та залізниці. А що робиться напередодні Зелених Свят ?!. Дерева стогнуть під сокирами вашими. Люди, задумайтесь: що ми залишимо своїм нащадкам, який приклад їм подаємо ??!

Садловська О.А.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *