Без категорії

Перший урок у першому класі “Перший раз у перший клас”

Перший урок у першому класі “Перший раз у перший клас”

Мета. Дати дітям поняття про те, що в школі здобуваються знання, які необхідні всім людям у житті та що знання — це найсильніша зброя, яка робить людину сильною.Розвивати пізнавальні інтереси. Виховувати повагу до школи і її правил.

Обладнання. Стандартні підписані аркуші паперу, олівці. Велика саморобна книжка, де на кожну дитину є один чистий листок.

Вчитель.

Добрий день, мої любі діти!

Ви прийшли нині в перший клас.

Вчитись будете і радіти,

І рости кожен день і час.

Школа двері для вас відкрила,

І запрошує вчитись вас,

Бо знання — це велика сила!

То ж навчайтеся! В добрий час!

Ось ви і стали учнями, дорогі мої першокласники. Школа радісно вас зустріла і усміхається усіма віконцями до своїх любих дітей.

А хто знає, чого навчає школа?

(Відповіді дітей).

1- а дитина.

Треба добре дітям знати,

В школі вчать дітей читати,

І писати будуть вчити,

На екскурсії водити.

2- а дитина.

Будуть вчити рахувати,

Танцювати і співати.

Нас навчать, як в світі жити,

З усіма дітьми дружити.

3- я дитина.

Вчать у школі працювати,

Труднощі перемагати.

Завжди правду говорити,

В світі лиш добро творити.

Вчитель.

Школа — це не лише те приміщення, до якого ви щой¬но зайшли, — це велика країна Знань, країна дитинства і юності. Ви побачили, що тут навчаються не лише маленькі діти, але й дорослі учні. Всі школярі одержують відповідні знання, які просто необхідні для кожної людини. Маленькі вчаться читати, писати, рахувати, а старші пізнають сек¬рети інших наук, але без уміння читати, писати і рахувати ніх¬то не може обійтися. Тому з цього почина¬ють усі учні. Саме з цього почнете своє навчання і ви. Але спочатку ми всі познайомимося, бо від сьогодні ми — це одна велика і дружна сім’я однокласників-учнів. Ось, діти, вели-ка і гарна класна книжка, у якій записані ваші прізвища та імена. Я буду називати їх, а кого назву, той встане і ще раз назве себе, щоб ми всі побачили його і запам’ятали. (Називає дітей, діти встають, називають своє прізвище та ім ‘я і сідають знову).

У цій книжці для кожного з вас відведений великий чистий листок і на ньому ми будемо записувати наші перемоги. Бо у кожного з вас перемог буде дуже багато. Всі ви швидко навчитеся гарно читати і писати, хтось матиме найкращі успіхи з математики або малювання, хтось чудово буде співати або танцювати, хтось досягне неабияких успіхів у навчанні. І все це ми будемо записувати в нашу книгу. А поки що вона ще чиста і біла. Сьогодні ви в ній вперше намалюєте свою долоньку кожен на своїй сторінці, а потім будемо робити і записи. Спочатку — вчитель, а потім і кожен сам, коли навчимося писати. Час спливатиме швидко і ми зробимо у ній багато записів, тобто ми з вами напишемо свою цікаву книгу про те, як ми здобували знання. (Долоньку кожної дитини обведе вчитель у вільний час). А тепер відгадайте загадку!

Хто мовчить, а всіх навчить!

(Книжка)

Снігові поля, чорні грачі. Хочеш розуміти — бери і вчи!

(Книжка)

Відгадайте, діти, знову,

Хто то він такий,

Хоч і бачить він чудово,

Але все ж сліпий? —

(Неписьменний)

Утрьох їдуть братці на конячці!

(Пальчики, що тримають ручку)

Вчитель. Молодці, діти! Загадки ви любите відгадувати і це дуже приємно. Це означає, що вчитися ви хочете. Хочете, діти, вчитися? (Відповіді дітей).

Правильно, вчитися треба — це життєва необхідність для кожної людини. А чому треба вчитися, для чого потрібні знання? Як ви гадаєте?

(Відповіді дітей).

Правильно, знання людині потрібні, щоб усе розуміти, щоб усе знати, добре жити, щоб бути грамотним, умілим, а значить — всесильним. Кажуть же люди, що «здобудеш освіту — побачиш більше світу». А ще «письменний бачить поночі більше, як неписьменний вдень». Як ви ие розумієте?

(Відповіді дітей).

Письменна, грамотна людина, діти, багато знає і ро¬зуміє, вона може дати відповіді на багато питань, може вийти з будь-яких тяжких обставин і не пропаде у складних умовах, тому що багато чого вміє і розуміє. А неписьменна людина цього зробити не зуміє. От уявіть собі, що ви голодні, а стоять десятки різних баночок, на яких немає малюнків, лише написані слова, а прочитати їх вам нікому. Грамотна людина прочитає і зрозуміє, що можна вживати в їжу, а чого категорично не можна їсти, тому, що це не їстівний продукт, а отрута. А неграмотна почне пробувати все на язик і легко зможе отруїтися. А от, наприклад, ви загубилися у лісі і як з нього вийти ви не знаєте, що робити? Грамотна людина знає, як орієнтуватися на місцевості, цього її в школі навчили, а неграмотна буде блукати, доки не пропаде. І таких прикладів можна навести дуже багато. Отож, ви розумієте, для чого ви прийшли до школи?

(Відповіді дітей).

1- а дитина.

В школу йдемо недарма:

Вчення — світ, невчення — тьма.

Ми прийшли знання здобути,

Хочем грамотними бути.

2- а дитина.

Бо знання нам необхідні,

Дуже-дуже всім потрібні.

Ну, а книжка нас навчить,

Як на світі треба жить.

3- я дитина.

Хто багато книг читає,

Той всього багато знає.

Що навчишся й будеш вміть —

За плечима не носить!

4- а дитина.

Йти до школи не боюсь,

Що не вмію, то навчусь.

В школі вчитель допоможе —

Він усе на світі може!

Вчитель. Правильно, діти, не кажіть «не вмію», а кажіть — «навчусь!». Вам у школі допоможуть вчителі. Вони вас люблять і будуть вчити, щоб ви стали хорошими, розумними, добрими та мудрими людьми. А вам подобається наша школа?

(Відповіді дітей).

У вас на партах лежать аркушики паперу. На них ви на¬малюйте зараз нашу школу і себе.

(Звучить тихенько пісня про школу, діти малюють, а вчитель збирає малюнки і розвішує їх на дошці для огляду та коментує).

Вчитель. Ви вже втомились і саме час нам зробити зарядку.

Всі з-за парти піднялися, Ручки вгору й потяглися. Вправо, вліво нахилились, У віконце подивились. Пострибали, пострибали… І за парти посідали.

Продовжимо нашу розмову про школу і навчання. Давайте поміркуємо, чому школу ми називаємо не просто «школа», а «школа-мати»?

(Відповіді дітей).

Тому, що у нашій рідній Україні школа турбується про всіх дітей, як і мама, вона хоче, щоб усі дітки виросли ро¬зумними, здобули міцні знання, щоб їм у житті було легше. Бо, як кажуть люди: «За одного вченого десять невчених дають». А тепер поміркуйте, діти, чому знання порівнюють зі зброєю?

(Відповіді дітей).

Тому що, хто в житті здобуде міцні знання, той буде всюди перемагати, у нього буде сила, міць, мудрість, розум, він зможе і зброю найкращу зробити і словом переконати кожного, довести свою правоту і тим самим перемогти. Тому і порівнюють знання з найсильнішою зброєю.

Отож, діти, школа — це велика країна, де діти здобувають знання, вчаться перемагати, творити, розкривають свої таланти і здібності. Сьогодні ви також стали її учнями. У школі є свої правила, які треба обов’язково виконувати і ми з ними познайомимося у свій час. А від сьогодні дванадцять років підряд ви будете йти по світлій, радісній і щасливій дорозі до школи.

Найсвітліша дорога в світі —

Це дорога до знань, до школи.

Пам’ятайте це, любі діти,

Не забудьте цього ніколи

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *