Без категорії

Конференція “День Соборності України”

Сьогодні, у час національного відродження, утвердження реального суверенітету і незалежності України, учні 10-Б класу урочисто відзначили День Соборності України, провівши конференцію під керівництвом класного керівника М.Т.Іванів.

22 січня 1919 року ввійшло в історію як День Злуки або Соборності українських земель. Це була спроба об’єднати всі українські землі в єдину державу. Історія була жорстокою до України. Протягом  багатьох століть український народ не раз піднімався на боротьбу з поневолювачами.

Так трапилося, що протягом багатьох століть історичного розвитку Україна не мала своєї державності та єдиної території. Українські землі в різні періоди належали багатьом державам. Революційні події 1917-1918 років привели до проголошення двох республік – УНР і ЗУНР.

Зламався врешті двох імперій мур!

І на розвалинах у слушну цю нагоду

З’явилися держави УНР і ЗУНР

Як вияв волі нашого народу.

Святковий Акт Злуки розпочався 22 січня 1919 року о 12 год у місті Києві. Представник уряду Директорії Федір Швець виголосив довгоочікуваний універсал: «Віднині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України: Західноукраїнська Народна Республіка і Наддніпрянська Велика Україна.

Здійснилися віковічні мрії, якими жили й за які вмирали кращі сини України. Віднині український народ, увільнений могутнім поривом своїх сил, має змогу з’єднати всі зусилля своїх синів для утворення нероздільної незалежної української держави на добро і щастя робочого ладу».

Отже, 22 січня 1919 року відбулося об’єднання українських земель, а разом з тим – українських традицій, звичаїв, мови, що мало велике історичне значення для українського народу. Відтоді 22 січня ввійшло в історію України як День Соборності.

Тож хай це свято Злуки чи Соборності

Відродить наші паростки духовності,

Додасть любові до землі й народу

І допоможе цінувать свободу.

Учні 10-Б класу

Марта Чабан, Віта Стефанишин

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *