Без категорії

«На тиху розмову, на добреє слово Шевченко нас кликав й запрошує знову…»

«На тиху розмову, на добреє слово Шевченко нас кликав й запрошує знову…»

З метою гідного відзначення 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка педагоги та старшокласники Великолюбінської ЗОШ I-III ступенів запросили до літературної світлиці позитивного, відкритого до пізнання світу письменника, критика, доктора історичних наук, автора 20 книг та есеїв – П. В. Шкраб’юка.


Петро Васильович  свою розповідь розпочав про Тарасову гору в Каневі – святиню не лише для українців, а й для багатьох інших всесвітньо відомих людей (Джона Стейнбека, лауреата Нобелівської премії, Рокуелла Кента, американського художника і письменника). Він і сам пережив велике потрясіння, коли вперше піднявся на Чернечу гору і відчув дух Шевченкової всеприсутності. Автор зачитав рядки в перекладі М. Зерова із сонета «Шевченкова могила» російського поета Петра Бутурліна:

Побожний гостю! Припади чолом,
З душі зринає радісний псалом,
Хоча від сліз і туманіють вії.
Там дід Дніпро і степ без берегів,
А тут гора, розлогий шум гаїв,
І хрест, як символ муки і надії.

Петро Васильович поділився враженнями від поїздки в Казахстан на півострів Мангишлак, зокрема в Новопетровську фортецю, де відбував заслання наш Пророк. Розповів  про вербу, вирощену Шевченком на засланні, і про те, що пагінець з неї було привезено до Львова у 1961 році і посаджено у Стрийському парку.

Старшокласників вразила розповідь про зворушливий приклад посмертної любові і каяття Ликери Полусмакової до Т. Шевченка.

Сам автор читав свою поезію, упродовж зустрічі встиг розповісти багато цікавого про відомих людей і водночас кілька поетичних рядків, у яких передав своє захоплення Великолюбінською школою.


Усі, хто прийшов на зустріч з письменником, насолоджувався спілкуванням, поезією.  Гість наш також не залишився без подарунків.

Для нього десятикласники читали вірші з його ж збірки «Співзвучність», поезію, що насичує кожного новим змістом, закликає дивитись по-новому на світ.

Голова методичного об’єднання Тюрдьо М.В

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *