Без категорії

Конференція у Великолюбінській ЗОШ І-ІІІ ступенів «Інклюзивне навчання школярів з обмеженими можливостями»

Конференція у Великолюбінській ЗОШ І-ІІІ ступенів «Інклюзивне навчання школярів з обмеженими можливостями»

27 вересня заступник голови Львівської ОДА О.В.Рудницький завітав у Великолюбінську ЗОШ І-ІІІ ступенів, де взяв участь у конференції «Інклюзивне навчання школярів з обмеженими можливостями». На конференції були присутні голова райдержадміністрації О.Дунас, заступник начальника головного управління освіти і науки облдержадміністрації Б.М.Біляк, виконавчий директор Львівського обласного осередку спілки інвалідів, керівник ресурсного центру «Львівська Політехніка», радник голови ЛОДА О.З. Потимко, освітяни зі Швеції, керівник відділу освіти райдержадміністрації І.А.Яскевич, вчителі шкіл Городоцького району. Вела конференцію голова райдержадміністрації О.Дунас.

Заступник голови ЛОДА О.Рудницький зачитав звернення голови облдержадміністрації М.Костюка до учасників заходу. Виступаючий наголосив на важливості розвитку інклюзивного навчання школярів з обмеженими можливостями та вручив учениці 2-Б класу Великолюбінської ЗОШ І-ІІІ ступенів Ангеліні Неволько комп’ютер, який оснащений програмою для незрячих, чим дуже порадував дівчинку.

Заступник начальника головного управління освіти і науки облдержадміністрації Б.М.Біляк  у своєму виступі розповіла про підтримку проекту «Інклюзивна освіта школярів з обмеженими можливостями».

З інформацією про Міжнародний шведсько-український проект «Інклюзивна освіта школярів з обмеженими можливостями» виступила Оксана Потимко, яка зазначила, що проект стартував у Львові у квітні цього року. Протягом 24 вересня – 6 жовтня триватиме другий етап проекту, який цього разу охопить 14 районів Львівщини.

Актуальність впроваджуваного проекту зумовлено обставиною, що у вересні 2011 року вперше в Україні сліпонароджена дитина розпочала навчання в умовах масової школи поруч із цілком здоровими дітьми у Великолюбінській ЗОШ. Оскільки такий випадок є унікальним для нашої держави, він потребував спеціальної підготовки вчителів і, зрештою, батьків усиновленої дівчинки. Поставало також безліч запитань, як працювати з незрячою ученицею у старших класах, наприклад, на уроках хімії або мови. Відповіді на ці й інші запитання покликаний дати шведсько-український проект.

Мета проекту – навчити учителів масових шкіл працювати з учнями, які мають глибокі вади зору. Навчання відбувається шляхом проведення інформаційно-презентаційних семінарів для вчителів, під час яких модератори проекту не лише розповідають про методики навчання незрячих учнів, а й демонструють слухачам найновіше технічне обладнання, яке використовують незрячі учні у країнах Європи: комп’ютери зі спеціальним програмним забезпеченням, принтери для друку рельєфного тексту й малюнків, плеєри з навігатором для аудіокниг, мобільні збільшувальні системи. Фінансування проекту взяли на себе шведські партнери, які після завершення лекційного курсу залишать у дарунок Львову сучасне тифлотехнічне обладнання. Воно буде зосереджено у Ресурсному центрі інформаційних технологій для осіб з обмеженими можливостями Національного університету «Львівська політехніка», який вже має напрацьовану концепцію інклюзивного навчання незрячих учнів в умовах загальноосвітньої школи.

З захопленням учасники конференції слухали виступ  учительки початкових класів Ліщинської Галини Михайлівни, яка навчає Неволько Ангеліну, про перший рік навчання , про успіхи дівчинки, про проблеми, які виникали під час навчання, і шляхи їх вирішення.

Мати дівчинки Богдана Неволько подякувала за подарунок, за увагу до її дитини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *